Consuminderen in 6 stappen

Consuminderen in 6 stappen

Volgens het woordenboek is consuminderen “bewust minder producten kopen om het milieu te sparen”. De naam zegt het eigenlijk al, in plaats van consumeren, doe je aan consuminderen. De beweegredenen voor mensen om aan consuminderen te doen lopen uiteen. Zo wilt de een bijdragen aan een beter milieu, terwijl een ander dichter bij zichzelf blijft en aan consuminderen doet vanwege de kostenbesparing. Wat je reden dan ook is, met z’n allen een beetje consuminderen draagt ten positieve bij aan het milieu. Lees in dit blog hoe je consumindert in 6 stappen.

1. Doe geen impulsieve aankopen

Denk voordat je een aankoop doet goed na of je het product ook daadwerkelijk nodig hebt en gaat gebruiken. Een tip is om eerst goed na te denken of je het product echt wilt hebben en de aanschaf pas over een paar dagen te doen. In die ‘bedenk-dagen’ kom je er dan wellicht toch achter dat je het product helemaal niet nodig hebt. 

2. Doe aan weekboodschappen

Het doen van weekboodschappen is dé oplossing om minder te consumeren. Je bedenkt namelijk vooraf wat je die week nodig gaat hebben en koopt dan ook precies die producten. Zo hoef je geen eten weg te gooien en kom je minder snel in de verleiding om iets extra’s te kopen. Boodschappen doen op een lege maag is namelijk bij niemand goed afgelopen.

3. Volg een budget

Met een budget leven klinkt heel beklemmend maar hoeft het helemaal niet te zijn. Maak eerst een goede inschatting van de hoogte van je budget, dit doe je door naar de uitgaven van de afgelopen maanden te kijken. Aan de hand van het budget kom je vervolgens de maand door. Past een bepaalde uitgave niet in je budget? Dat is jammer. Het geeft je echter wel de tijd om nog eens goed na te denken of je het echt wilt hebben (zie stap 1). 

4. Bespaar op grote uitgaven

Weet jij hoeveel je uitgeeft aan grote uitgaven? Denk bijvoorbeeld aan je energierekening, je boodschappen en de uitgaven om leuke dingen te doen. Stiekem lopen deze kosten altijd erg hoog op terwijl dat niet zo hoeft te zijn. Neem bijvoorbeeld een timer de badkamer in en stop met douchen na 5 minuten. Als je consumindert op alle grote uitgaven houd je aan het eind van de maand veel geld over. 

5. Heb je dat nieuwe truitje echt nodig?

Het kopen van kleding, schoenen en accessoires is ontzettend leuk, maar loopt al snel op in de kosten. Houd bijvoorbeeld eens een grote schoonmaak in je kledingkast en krijg inzicht in wat je allemaal hebt en of je daadwerkelijk iets nieuws nodig hebt. Mocht je toch gaan voor nieuwe toevoegingen aan je garderobe, struin dan eens een tweedehands kledingwinkel af. Dat is een leuk uitje en hoeft niet veel te kosten!

6. Wees zelfvoorzienend

Deze laatste stap is misschien niet voor iedereen weggelegd. Wees zelfvoorzienend in je voedingsmiddelen door zelf je eigen groente te gaan verbouwen. Zo heb je lekker verse producten en scheelt het je veel gedoe en kosten in de supermarkt.