Dingen die jij nog niet wist over bankbiljetten

Dingen die jij nog niet wist over bankbiljetten

Bankbiljetten maken steeds vaker plaats voor pinpassen. Een dikke portemonnee die uitpuilt van de biljetten is verleden tijd nu dat betalen een stuk eenvoudiger gaat met een pinpas. Toch hebben we een paar leuke feiten over bankbiljetten op een rijtje gezet. Wie weet komt een random feitje ooit nog van pas! 

Nederlandse bankbiljetten

In Nederland staat de Nationale Bank voor de uitgifte van biljetten en munten. Zij houden dan ook goed in de gaten hoeveel geld er in omloop is en wat de staat van het geld is. Nederlandse bankbiljetten keren gemiddeld 1 à 3 keer per jaar terug naar de Nationale Bank zodat er een check kan worden gedaan. Als het geld nog goed is, wordt het weer terug in omloop gebracht. Is een biljet echter kapot, te vies of te vervaagd, dan wordt deze vernietigd. Er worden dan ook zo’n 900 miljoen bankbiljetten per jaar verwerkt.

Slijtage

Bankbiljetten hebben last van slijtage. De druk op een bankbiljet vervaagt namelijk door gebruik. Hoe vaker een bankbiljet wordt gebruikt, hoe korter de levensduur is. De Nationale Bank heeft berekend dat een Nederlands bankbiljet zo’n 2 tot 5 jaar mee gaat. Hoe lager het bedrag op het bankbiljet, hoe vaker het bankbiljet wordt gebruikt en hoe sneller deze slijt. In Amerika ligt de levensduur van een biljet veel lager. Een biljet van één dollar gaat daar namelijk maar 21 maanden mee. 

Vies geld

Omdat geld veel wordt gebruikt, raken veel verschillende mensen het aan. Door deze snelle omloop wordt geld vies. Op 94% van de bankbiljetten zijn ziektekiemen terug te vinden, dit is meer dan op een toilet. Om het plaatje nog completer te maken: bacteriën en virussen overleven maar liefst 17 dagen op een bankbiljet. Terwijl op de meeste oppervlakken een griepvirus maar 48 uur overleefd. Even je handen wassen nadat je een bankbiljet hebt aangeraakt is dus helemaal niet zo’n gek idee.

Ontstaan bankbiljetten

De eerste papieren bankbiljet komt uit China. Dit was rond 600-900 na Christus en gebeurde in de Tang-dynastie. Pas in de 17e eeuw is ook Europa gebruik gaan maken van dit betaalmiddel. Twee eeuwen later was de papieren bankbiljet over de hele wereld verspreid. Tegen de tijd dat ook andere landen buiten China gebruik gingen maken van het bankbiljet, was deze in China alweer uit de roulatie gehaald. Dit was vanwege hoge inflatie en het ontsporen van de productie van biljetten. 

Dollarteken  

Als laatst nog een feitje over het Amerikaanse bankbiljet. In Nederland duiden wij geld aan met een euroteken. In Amerika is het valutateken echter het dollarteken. Het grappige aan dit dollarteken is dat dit op geen enkel bankbiljet staat afgebeeld. Daarnaast zit er wel betekenis achter het Amerikaanse valutateken. Het werd namelijk oorspronkelijk gebruikt om Spaanse en Mexicaanse peso’s weer te geven. Dit is een combinatie van een ‘S’ en een ‘P’ over elkaar heen geschoven.