Dit zijn de thuiswerk trends van 2023

Die verschrikkelijk coronacrisis is eindelijk voorbij, de laatste maatregelen, ja die waren er nog, zijn van tafel. Nadat de belangrijkste maatregelen van tafel zijn gegaan, zijn veel mensen weer op kantoor gaan werken, ondanks het feit dat het werken vanuit huis ook door veel mensen werd gewaardeerd. Je wordt meestal weer op kantoor verwacht, dus ga je weer iedere dag heen en weer. Het thuiswerken is één van de weinige dingen, zo niet het enige, wat men aan de pandemie mist. In dit blog lees je wat men verwacht van de baas wat betreft thuiswerken en waarom thuiswerken ook wel z’n voordelen heeft.

Hybride werken is de toekomst

Tuurlijk, de mensen die in een ziekenhuis of bij een andere zorginstelling werken moeten iedere dag naar werk, maar voor mensen die een kantoorbaan hebben, geldt dit niet. Toch staan de wegen weer stampensvol rondom de spits. Volgens onderzoek geeft 92% van de leden van een vakbond aan dat ze zeggenschap willen hebben over de locatie waar wordt gewerkt. Eén van deze locaties is de eigen woning. Het werken vanuit huis heeft zich de afgelopen bewezen, dus waarom zijn we dit niet blijven doen? Om je geheugen even op te frissen hieronder de voordelen.

Voordelen van hybride werken

Eén van de grootste voordelen, zo niet hét grootste voordeel, van thuiswerken is een blijk van vertrouwens. Wanneer je thuis zit, heeft je leidinggevende niet de mogelijkheid om met je mee te kijken. Op kantoor is dat toch een stuk makkelijker. Doordat een leidinggevende niet bij werknemers op het scherm mee kan kijken, levert dat extra motivatie op voor de werknemer. Bovendien zorgt het voor een betere band tussen werkgever en werknemer.

Voor sommige mensen is het prettig om te werken zonder de prikkels van kantoor. Op het moment dat collega’s gaan praten, vragen stellen of grappen maken, gaat dat (bij sommige mensen) ten koste van de productiviteit. 

Hybride werken zorgt voor een betere balans tussen werk en privé en levert flexibiliteit op. Het is, wanneer je thuis werkt, een stuk makkelijker om even snel boodschappen te doen of de kinderen van school op te halen. De tijd die je dan kwijt bent, haal je later wel in.

Het laatste voordeel is tijd. De gemiddelde afstand die Nederlanders afleggen naar het werk, is 6.1 kilometer. Dit kost wellicht niet enorm veel tijd, maar omdat het een gemiddelde is, zitten er ook meer dan genoeg mensen (ruim) boven. De tijd die het forenzen kost, kan veel beter worden besteed. Bovendien bespaart het thuiswerken ook aan de uitstoot van CO2.

Tuurlijk, in sommige gevallen werkt het beter om elkaar in de ogen aan te kunnen kijken. Op kantoor werken is ook beter voor het sociale aspect. Een middenweg, we zijn toch polderende Hollanders, is daarom de beste oplossing.