Duurzaam ondernemen. Waarom eigenlijk?

Je hoeft de televisie maar aan te zetten of je hoort wel een item over klimaatneutraal en duurzaamheid. Waar je ook bent en wat je ook doet, je wordt geacht om duurzaam te leven en te werken. Maar waarom wil je als ondernemer duurzaam ondernemen? Er zijn meer redenen dan je denkt. Welke dat zijn lees je hier.

Het staat in de wet

Laten we beginnen met het feit dat het moet. Bedrijven dienen zich te houden aan de wet milieubeheer. Deze wet stelt jou als ondernemer verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen. Nu hoor ik je denken, die wet bestaat toch al heel lang? Dat klopt. Toch is de wet de laatste jaren belangrijker geworden, vooral omdat er een stuk strenger op wordt gecontroleerd.

Heb je een eigen kantoor? Dan ben je sinds het begin van dit jaar verplicht om je kantoor energiezuinig te maken. Je mag je kantoor namelijk pas als kantoor gebruiken wanneer je een energielabel C hebt. Zo niet, dan loop je het risico op een boete.

Het levert goede marketing op

Wanneer jij als ondernemer laat zien dat je duurzaam werkt, dat val je op. En gelukkig in positieve zin. Een klimaatbewust bedrijf levert meer klanten op dan je zou denken. Je (potentiƫle) klanten stellen steeds meer eisen aan jou als ondernemer, waaronder klimaatbewust werken. Wanneer jij niet duurzaam bezig bent en je concurrent wel, dan zijn je klanten veel sneller geneigd om over te stappen. Daar zit je uiteraard niet op te wachten.

Met andere woorden, duurzaam en klimaatbewust te werk gaan is niet alleen goed voor het klimaat, het is ook goed voor je marketing.

Het is beter is voor het klimaat

Dit is uiteraard de belangrijkste reden. Je doet het niet voor jezelf, maar voor het klimaat. Steeds meer bedrijven zien de waarde van duurzaam ondernemen is en voelen zich ook verantwoordelijk voor de verduurzaming van het bedrijf. Jij wil toch ook iets doen om de opwarming van de aarde tegen te gaan?

Je staat er niet alleen voor

Gelukkig hoef je het al ondernemer niet alleen te doen. Werk eens samen met de bedrijven in jouw omgeving. Zit je bijvoorbeeld in een pand met meerdere bedrijven? Investeer dan met elkaar in een verduurzaming van het pand door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen.

Ook heb je de mogelijkheid om subsidies aan te vragen om te vergroenen. Bovendien wordt het makkelijker gemaakt om groene investeringen te doen. Wil je weten welke subsidies er voor jou van toepassing zijn? Check dan de site van het RVO.