Hoe pensioen op te bouwen als ondernemer

Hoe pensioen op te bouwen als ondernemer

Het ondernemerschap brengt vele voordelen met zich mee. Je bent je eigen baas en hebt de touwtjes altijd zelf in handen. Dit is echter ook het geval over het opbouwen van je pensioen. Als ondernemer bouw je namelijk niet automatisch pensioen op. Toch wil je na je hele leven hard gewerkt te hebben, een mooi potje opgebouwd hebben waar je je pensioenjaren van gaat leven. In dit blog leggen we je graag drie manieren voor om als ondernemer pensioen op te bouwen. 

Vastgoed

Investeren in vastgoed is een slimme manier om rendement uit je vermogen te halen. Er bestaan twee manier waarop investeren in vastgoed mogelijk is. Allereerst heb je een directe manier. Bij deze variant van investeren in vastgoed koop je panden en beheer je deze zelf. Het doel van het pand hoeft niet vast te staan, dus het kunnen zowel huizen als kantoorpanden zijn. Bij indirect investeren in vastgoed neem je deel aan een vastgoedfonds. Dit brengt minder werk voor jezelf teweeg dan wanneer je aan direct investeren doet. Dit is omdat indirect een stuk flexibeler is en minder administratie en onderheid met zich meebrengt dan bij het opkopen van panden. Daarnaast doe je bij indirect investeren in vastgoed al met kleinere bedragen mee maar staat hier het hebben van minder controle en betrokkenheid wel tegenover. 

Investeren in vastgoed is momenteel een populaire keuze van veel ondernemers omdat we momenteel te maken hebben met een krappe huizenmarkt en stijgende huizen waardes. Daarnaast ligt de spaarrente op het moment historisch laag dus is het niet gek dat mensen naar andere manieren gaan kijken om zoveel mogelijk rendement uit hun geld te halen. Investeren in vastgoed brengt wel risico’s met zich mee dus het is van belang dat je weet waar je het over hebt als je deze markt betreed.

Lijfrente

Een lijfrente is een aanvullend pensioen die je bij een verzekeraar of een bank afsluit. Je spaart met een lijfrente periodiek een bedrag op wat je uitgekeerd krijgt zodra je met pensioen gaat. Dit bedrag komt dus bovenop de AOW, iets wat elke Nederlander opbouwt. Het opbouwen van een aanvullend pensioen is fiscaal voordelig omdat je de premies en stortingen in veel gevallen af mag trekken in je aangifte inkomstenbelasting. 

Vermogen in het bedrijf laten

Succesvolle ondernemingen zijn natuurlijk geld waard. Op het moment dat je met pensioen gaat is de keuze aan jou om je bedrijf te verkopen. Je hoeft dus niet actief aan een pensioenopbouw te doen als je aan het eind van je carrière van plan bent om je succesvolle onderneming te verkopen. Veel ondernemers verkijken zich echter op hoeveel hun bedrijf nu echt waard is. Met die reden is het slim om je te laten adviseren door een derde om te zien of het rendabel is om te gaan leven van het vermogen van je bedrijf. Bij deze optie is het ook aan te raden om aan risicospreiding te doen. Verspreid je vermogen want er kan altijd onverwacht iets misgaan.