Energielabel op elektronische apparaten

Labels op elektronische apparaten

Elektronische apparaten zijn bedekt met allerlei labels. Kijk maar eens goed naar je laptop, mobieltje, koelkast, televisie en naar Alexa. Welke labels zijn er en wat betekenen alle symbooltjes daarop? Wij zochten het voor je uit.

Het industriële typeplaatje

Of het nu gaat om een identificatielabel op de batterij van uw mobiele telefoon, een etiket op de binnenkant van uw autoband, een aluminium plaatje op een heftruck, een sticker op een beveiligingscertificaat of een barcodelabel op een huurfiets, typeplaatjes vindt u overal.

Als identificatielabel op de batterij van mobieltjes, als aluminium plaatje op een heftruck, als sticker op een huurfiets of als etiket aan de binnenkant van jouw fietsband – typeplaatjes zijn overal. Zo´n typeplaatje identificeert het product. Zoals de naam, de hardwareversie, het serienummer, de registratiecode en de identificatiecode. Daarmee kun jij het product altijd identificeren. Wel zo handig als het product vervangen moet worden.

Typeplaatjes kunnen van allerlei materialen worden gemaakt. Bijvoorbeeld vinyl of polyester. Dat laatste materiaal vind je vooral in consumentenelektronica. Maar ook op industriële apparaten zit een typeplaatje. Zoals op heftrucks of op grote machines in fabrieken.

Veel gebruikte symbolen op het typeplaatje

Je kent het wel: een symbool van een vuilnisbak met een kruis erdoor, dat aangeeft dat dit product niet in het huisvuil mag. Zulke symbolen staan ook op het typeplaatje van elektronische apparaten. Enkele veel gebruikte symbolen zijn:

Veel gebruikte symbolen op typeplaatje

Het energielabel

Op elektronische apparaten voor huishoudens is sinds enkele jaren het energielabel verplicht. Die geeft aan op een schaal van A tot en met G hoeveel energie het apparaat verbruikt. Bij wasmachines en vaatwassers geeft het energielabel ook het waterverbruik aan. Klasse A is het meest zuinig, klasse G het minst zuinig. Soms staan er nog plusjes achter de A, waarbij A+++ het meest zuinige label is. Bij andere letters kunnen geen plusjes staan.

Op industriële elektronische apparaten is het energielabel niet verplicht. Soms kiest de producent ervoor om dit label er toch op te zetten, om zich te onderscheiden van de concurrent.

Overigens is het energielabel ook verplicht voor gebouwen. Dan geeft het label aan hoe energiezuinig het gebouw is, gebaseerd op bijvoorbeeld enkel glas vs. dubbel glas. Met dubbel glas gaat minder warmte verloren en hoeft er dus minder te worden gestookt dan met enkel glas. Daarom is dubbel glas energiezuiniger.