Tips voor veilig gebruik van elektronische apparaten op kantoor

Anno 2023 staat er bij jou op kantoor ongetwijfeld veel apparatuur. Je hebt lampen aan, de printer staat aangesloten, de telefoons zitten in het stopcontact, je wilt regelmatig koffie of thee en uiteraard heb je je laptop nodig. Al deze apparaten zijn essentieel om je werk goed te kunnen doen. Tegelijkertijd zijn ze een risico voor de brandveiligheid. Onvoorzichtig gebruik van deze apparaten verhoogt het risico. Maar geen zorgen, in dit blog lees je hoe je veilig gebruik maakt van elektronica.

Houd de apparatuur schoon

Door frequent gebruik worden elektrische apparaten warm. Dat is geen probleem. Het wordt wel een probleem wanneer je hier niks mee doet. Veel apparaten maken gebruik van een ventilator om oververhitting tegen te gaan. Komt er veel stof en vuil in het apparaat terecht, dan komt het niet meer van de warmte af. Dat levert een verhoogt brandrisico op. Wanneer je regelmatig je apparatuur schoonmaakt voorkom je dit soort problemen. Dat scheelt een hoop ellende.

Zet de apparatuur uit

Je hebt er een dag hard werken op zitten. Klap dan niet je laptop dicht en ga ervandoor. Nee, zet je laptop ook daadwerkelijk uit. Wanneer je deze op stand by laat staan heb je het idee dat de laptop uit staat. Dit is alleen niet het geval. De laptop blijft actief en dus warm. Dit verhoogt de kans op brand, want warmte en stofophoping zijn nou niet bepaald een goede combinatie. 

Uiteraard hoef je niet de hele dag door je laptop en andere apparatuur uit te zetten, een paar minuten kan geen kwaad. Let er dus wel op dat aan het einde van de werkdag wel gebeurt. 

Haal de apparatuur uit het stopcontact

Wanneer je aan het einde van de werkdag geen koffie, thee en andere dranken meer nodig hebt, haal de stekkers van het koffiezetapparaat en de waterkoker uit het stopcontact. Dit scheelt ten eerste stroom, en dus geld. Ten tweede is het veiliger. Wanneer je een stekker lang in het stopcontact laat zitten is deze gevoeliger voor brand.

Een andere goede optie is het gebruik maken van een stekkerdoos of verlengkabel wanneer je veel apparatuur gebruikt. Let er wel op dat je niet té veel apparaten op één stekkerdoos. Dit maakt de kans groter dat de stekkerdoos overbelast raakt en daarmee brandgevaarlijk wordt. Denk er verder ook aan dat je de verlengkabel bij gebruik volledig uitrolt. Doe je dit niet, dan is de kans op warmtevorming op de kabel groter en daarmee dus ook kortsluiting en vervolgens brand. Sluit apparatuur die je frequent gebruikt overigens niet aan via een stekkerdoos of verlengkabel, maar rechtstreeks in het stopcontact.