hoe wordt je een succesvolle ondernemer

Vijf eigenschappen van een succesvolle ondernemer

Ondernemer zijn is niet voor iedereen in de wieg gelegd. Misschien is dat maar beter ook. De wereld zou anders overspoelen met ambitieuze ondernemers maar een tekort hebben aan mensen die voor de ondernemers willen werken. Het ondernemerschap brengt bepaalde activiteiten en verantwoordelijkheden met zich mee die niet iedereen even leuk vind of goed afgaat. Herken jij je in de eigenschappen die we in dit artikel op een rij hebben gezet? Dan is het ondernemerschap echt iets voor jou!

Commercieel ingesteld

Je wordt een succesvol ondernemer door commercieel ingesteld te zijn. Het geld komt immers niet vanzelf binnenstromen. Een commerciële instelling laat jou je product of dienst op een lucratieve wijze op de markt brengen. Dit resulteert vervolgens in het behalen van omzet en winst en dat is waar het uiteindelijk om draait.

Zelfverzekerdheid

Zelfverzekerdheid is wat je ver gaat brengen in het ondernemerschap. Met een zelfverzekerde instelling kom je tegenslagen te boven en leid je je bedrijf in goede banen. Bij het ondernemerschap gaat namelijk niet alles over rozengeur en maneschijn dus is het belangrijk om je op eventuele tegenvallers voor te bereiden. Met vertrouwen in jezelf, in je bedrijf en in je product komt dat gegarandeerd goed.

Stressbestendigheid

Naast zelfverzekerdheid is stressbestendigheid ook een handige eigenschap om te hebben als ondernemer. Je zet immers een onderneming op en daar komen veel verschillende verantwoordelijkheden bij kijken. Houd het overzicht en weer jezelf tegen stress door van te voren goed uitgedachte plannen op te stellen. Hoe stressvol de situatie dan ook is, jij weet hoe je hier het best op moet reageren. Door je hoofd koel te houden weet je je ook door stressvolle situaties heen te slaan. 

Leiderschapsrol

Een ondernemer moet een geboren leider zijn. Jij gaat je bedrijf runnen, projecten leiden, personeel aansturen, investeerders binnenhalen, geldzaken regelen en noem maar op. Het ondernemerschap bevat dus een breed scala aan taken en een geboren leider weet zich hier goed doorheen te slaan. Het is dan ook niet zo dat er maar één soort leiderschapsrol is die iedere ondernemer aan moet nemen om succesvol te zijn. Er bestaan tal van manieren waarop je je bedrijf kunt leiden en hier is geen goed of fout in. Wat wel van belang is is dat je een leiderschapsrol aanneemt die bij jou past zodat je dicht bij jezelf blijft.

Flexibiliteit

Als laatste eigenschap staat flexibiliteit op de lijst. Flexibiliteit komt op veel verschillende manier naar boven in het ondernemerschap. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er leverproblemen zijn bij de leverancier en dat jij hier als gevolg snel naar moet schakelen. Of er is onverwacht een griepvirus rond aan het gaan onder je personeel en je moet hier adequaat en snel een oplossing op vinden. Dit zijn situaties die vragen om flexibiliteit!