Voorkom stress op het werk met deze tips

We leven momenteel in een maatschappij waar we steeds meer van onszelf en van anderen verwachten. Ook op werkgebied is deze verwachting eerder regel dan uitzondering en hierdoor ervaren dan ook steeds meer mensen werkgerelateerde stress. Door te lang rond te blijven lopen met werkstress ligt het ontwikkelen van ernstige problemen, zoals een burn-out, op de loer. Dit wil je natuurlijk voorkomen. In dit artikel geven we je tips om werkstress te voorkomen. Voorkomen is immers beter dan genezen!

Breng structuur aan in je dag

Het leiden van een gestructureerde dag zorgt voor houvast en ritme. Blijf de baas over je eigen dag door jezelf een werkritueel aan te leren. Door gestructureerd het ritueel te volgen bewaar je de rust en ontwikkel je minder snel stress. De structuur van je dag kan er erg globaal en simpel uitzien. Begin de dag bijvoorbeeld met een kop koffie en open rustig je mailbox. Aan de hand van je mailbox en geplande activiteiten stippel je je dag uit. Wordt je bijvoorbeeld onrustig van mensen die tussendoor even iets aan je vragen? Communiceer dit naar hen zodat ze weten of en wanneer het een goed moment is om jou te storen. Werken inkomende mailtjes je op je zenuwen? Bekijk je mailbox dan op vaste tijden en reageer alleen als er op dat moment urgentie is. 

Neem voldoende pauze

Vooral op chaotische en drukke dagen schiet een pauze er nog wel eens bij in. Een pauze is echter een cruciaal moment voor je brein en je lichaam om tot ontspanning te komen. Je bent tijdens een pauze namelijk even weg van je laptop waardoor je je gedachten kunt verzetten. Laad jezelf op en doe nieuwe energie op door regelmatig een pauze in te lassen. Overigens is een stukje wandelen (met collega’s) een perfect middel om stress tijdens een werkdag te voorkomen. 

Zorg voor een goede werk-privébalans

Je hoort dit vast vaak genoeg, maar neem je werk niet mee naar huis. Zorg voor een gezonde balans tussen werk en privé en vermijd opmerkingen als “Oh maar ik pak dit ‘s avonds na het eten nog wel even snel op”. Door je werk mee naar huis te nemen komen je lichaam en geest niet volledig tot ontspanning en is de kans groot dat je minder goed slaapt. Een slechte nachtrust heeft vervolgens weer invloed op je prestaties van de volgende dag. Houd je dus echt aan regel ‘werk is werk en thuis is thuis’.