Niets is zo vervelend als klanten die niet (op tijd) betalen. Een hulpmiddel om dit tegen te gaan is factoring. Wat is factoring precies, zul je je vast afvragen. Factoring is een alternatieve financieringsvorm voor ondernemers. Bij factoring wordt de factuur dus betaald door een derde partij, de factoringbedrijf. Op deze manier hoef jij nooit te wachten op klanten die traag hun factuur betalen. In dit artikel gaan we dieper in op wat factoring is en of jij jouw bedrijf hier iets aan heeft.
Op tijd betaalde facturen
Door gebruik te maken van factoring ontvang je alle betalingen altijd binnen een vooraf afgesproken termijn. Op deze manier hoef je niet lang te wachten op je geld en geeft jou dit de mogelijkheid om ook jouw openstaande facturen snel bij leveranciers te voldoen. Dit zorgt voor een goede bedrijfsliquiditeit waardoor bedrijven en investeerders eerder met jou in zee zullen gaan. Tevens zorgt een goede bedrijfsliquiditeit voor groei van je bedrijf. Je hebt namelijk voldoende kapitaal beschikbaar omdat je niet hoeft te wachten op klanten die hun facturen nog moeten betalen. Met factoring groeit je financiering dus mee met je bedrijf.
Risico afkopen
Grof gezegd koop je met een factoringbedrijf je risico af. Er zijn twee opties bij factoring, volledige debiteurenbeheer of spotfactoring. De eerste vorm betekent dat je alle facturen overdraagt aan het factoringbedrijf. Zij betalen de openstaande factuur binnen de afgesproken termijn en nemen hier ook gelijk alle risico’s op zich. Bij spotfactoring kies je ervoor om losse facturen in te dienen bij het factoringbedrijf, zonder dat je ergens aan vast zit. Het nadeel hiervan is echter wel dat je dan zelf alsnog alle facturen handmatig door moet voeren naar het factoringbedrijf.
Wat kost het?
Factoring is niet gratis. Een factoringbedrijf neemt namelijk het risico op zich en er bestaat natuurlijk een kans dat de klant niet betaald, ook na het inzetten van een incassobedrijf of deurwaarder. Jij als bedrijf koopt dit risico dus af zodat jij in ieder geval gegarandeerd betaald wordt. Vaak gaat het hier om een percentage van het factuurbedrag of een klein deel van de omzet. Dit spreek je samen met het factoringbedrijf af. Overigens is spotfactoring over het algemeen duurder dan volledig debiteurenbeheer. Of factoring iets voor jou is hangt af van jouw klantenbestand. Heeft jouw bedrijf veel klanten die langzaam betalen of heb je zelfs wel eens te maken met wanbetalers? Dan is factoring ondanks de kosten een financieel voordelige keuze.