Wat zijn de HR-trends van 2023?

Anno 2023 is de HR-afdeling belangrijker dan ooit. Werknemers zijn, terecht, veeleisender dan ooit en daar moet jij als werkgever rekening mee houden. In dit blog lees je wat de belangrijkste trends van 2023 zijn.

Denk niet alleen aan de primaire arbeidsvoorwaarden

Uiteraard zijn primaire arbeidsvoorwaarden, salaris, belangrijk, maar dit is niet het enige wat mensen belangrijk vinden. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn net zo belangrijk. Flexibiliteit is sinds de coronacrisis booming business, werknemers willen dit graag zo houden. Afwisselend thuiswerken en op kantoor werken is voor veel mensen het ideale scenario. Bovendien vinden mensen de balans tussen werk en privé belangrijk. Het is wellicht praktisch dat je werknemers 24/7 bereikbaar zijn, maar niet iedereen zit erop te wachten om ‘s avonds mailtjes van jou binnen te krijgen. 

Werk mee aan de ontwikkeling van je personeel

Je bent wellicht nu op zoek naar nieuwe werknemers, maar vergeet je huidige werknemers niet. Investeer in de ontwikkeling van je personeel, zorg ervoor dat ze nieuwe dingen kunnen leren door ze zo nu en dan een cursus te laten doen. Je personeel wordt zo gelukkiger op de huidige werkplek, ze zijn minder snel geneigd om naar een andere werkgever over te stappen en misschien scheelt het jou weer kosten voor nieuw personeel.

Werk ook aan je eigen ontwikkeling

Niet alleen je personeel heeft nog dingen te leren, jij ook. Misschien zijn je skills als manager een beetje vastgeroest in de loop der jaren. Volg eens een cursus leidinggeven anno 2023. Werknemers vinden het belangrijk dat ze bij jou terecht kunnen en dat jij zorgt voor een veilige en fijne werkomgeving, plus vertrouwen en verantwoordelijkheid.

Ga niet op zoek naar de perfecte kandidaat

Want die bestaat niet. Door de krapte op de arbeidsmarkt is het sowieso al een stuk lastiger om geschikt personeel te vinden. Niet al jouw wensen zullen worden vervuld wanneer je op zoek bent naar mensen. Durf daarom eens iemand aan te nemen die je misschien normaal niet zo aannemen. Denk hierbij aan iemand van boven de 50, er zijn meer dan genoeg ‘’ouderen’’ die graag (weer) aan het werk willen, maar niet zo makkelijk aan het werk komen. De meeste werkgever (jij waarschijnlijk onbewust ook) nemen geen 50-plusser aan vanwege het ‘’naderende’’ pensioen. Terwijl deze mensen wel een schat aan werkervaring met zich meebrengen.

Of kijk eens naar een volledig andere groep die heel erg groot is. De mensen die net zijn afgestudeerd willen heel erg graag aan het werk, maar hebben geen werkervaring. Met andere woorden, ze zijn niet interessant voor de meeste werkgevers, want er is geen tijd om die mensen op te leiden. Deze jonge mensen zijn wel enorm gemotiveerd om iets te leren. Help hen eens met de eerste stap in hun carrière.